LES 1

Op de vraag 'Wat is filosofie?' kunnen we kort antwoorden met: filosofie is die wetenschap die reflecteert (nadenkt) over het denken en handelen van de mens.

Men onderscheidt grofweg vier perioden in de filosofie:

  1. de griekse filosofie van 600 v Chr tot plm. 500 na Chr.
  2. de middeleeuwse filosofie van 500 - 1500
  3. de moderne filosofie van 1500 - 1945
  4. de hedendaagse filosofie na 1945.

De periode van de Griekse filosofie wordt wel de klassieke periode genoemd.
In de klassieke periode en in de middeleeuwen is filosofie synoniem met 'wetenschap', want de filosofie geeft een wetenschappelijke verklaring van de verschijnselen om ons heen.
Deze wetenschappelijke verklaring die door de filosofie gegeven wordt verschilt van een andere verklaring van de verschijnselen om ons heen: de mythologische verklaring.

Het kenmerk van een wetenschappelijke verklaring is dat een veelheid van verschijnselen betrokken worden op één enkele oorzaak. De methode van de wetenschap in de oudheid was het inzicht. Meditaite en oefening tesamen met logisch redeneren moesten tot de waarheid leiden. Daarbij komt de overtuiging dat er maar een waarheid is.

Deze waarheid levert in laatste instantie antwoord op de zogenaamde levensvragen.

  1. Wat kan ik weten?
  2. Wat moet ik doen?
  3. Wat mag ik hopen?

Deze vragen hebben in de oudheid en in de middeleeuwen een vast antwoord. Dit antwoord wordt gegeven vanuit een vastomlijnde wereldbeschouwing. Een voorbeeld is de wereldbeschouwing van Plato.

In de moderne tijd: na 1500, hebben de wetenschappen zich zelfstandig ontwikkeld en de filosofie achter zich gelaten. De belangrijkste in verband met deze ontwikkeling in de filosofie is Rene Descartes. Descartes heeft met zijn boek: Discours de la methode, de moderne wetenschap handen en voeten gegeven. De moderne wetenschap gaat uit van logische deductie en empirsche gegevens verkregen uit experimenten.
Op de vragen: Wat kan ik weten?, Wat moet ik doen?, Wat mag ik hopen? is echter geen wetenschappelijk antwoord mogelijk. Deze vragen zijn bij de filosofie gebleven.
Verder lezen over dit onderwerp.

 


Ga naar het volgende onderdeel:

 

vragen Door naar les 2 See File